למה צריך תכנון פרישה?
רבים נוטים לחשוב שבשנות הפנסיה אפשר לחיות מהכנסה נמוכה יותר מההכנסה ה"רגילה" של המשפחה, כבר אין ילדים בבית ויש פחות הוצאות אבל במציאות ההיפך הוא הנכון!
יש נכדים… יותר מתנות, יותר הוצאות על נושא הבריאות , במציאות הפיננסית של היום הרבה פעמים עוד תומכים כלכלית בילדים גם בגיל מבוגר וגם רוצים ליהנות קצת אחרי שעבדנו קשה רוב שנותנו אז יש יותר הוצאות על טיולים בחול, הצגות, בילויים בבתי קפה (בתקווה שהבריאות מאפשרת)
אז הבנו למה צריך בשנות הפנסיה את אותה הכנסה! אבל איך נוכל להבטיח שנגיע לקו היציאה לפנסיה עם ההכנסה שאנחנו צריכים?!?
הפנסיה שלנו מורכבת מכמה רבדים
רובד ראשון- קצבת אזרח ותיק מביטוח לאומי .מדובר בכמה אלפי שקלים למשפחה, סכום לא מבוטל, אך כבר היום גוברות הערכות שהכסף בקופת הביטוח הלאומי ייגמר אי שם בשנות 2030+ כך שלא הייתי ממהרת לסמוך על זה
רובד שני- קרן פנסיה/ביטוח מנהלים / קופות גמל – החל משנת 2008 יש לבטח כל עובד בביטוח פנסיוני ע"י הפרשה פנסיונית של העובד ושל המעביד , המעביד חייב להפריש סכום נוסף לפיצויי פיטורין.
החל משנת 2017 שיעור ההפרשה הוא 18.5%- תגמולים- 6.5% על חשבון המעסיק + 6% על חשבון העובד
פיצויים- 6% על חשבון המעסיק
*לעיתים עובדים בשרות המדינה זכאים להפרשות גבוהות יותר.
חשוב! כל עובד זכאי לבחור את הגוף הפיננסי שאליו המעסיק יפקיד את כספי הפנסיה. הוא רשאי לבחור האם המעסיק יפקיד את כספי הפנסיה לקרן/קופה קיימת או קופה חדשה ורשאי לבחור את מסלול ההשקעה ואף לעבור באמצע התקופה מגוף אחד למשנהו (בהתאם להתניות מסויימות) וגם בין מסלולי ההשקעה.
רובד שלישי – הון נוסף שנצבר שיכול לשמש לתקופת הפרישה. קופות וקרנות גמל והשתלמות, נכסי נדלן מושכרים, חסכונות בבנק וכו'
איך נוכל לדעת מהי הקצבה שצפויה לנו??
בדוח מקרן הפנסיה ישנה שורה של "קצבה חודשית צפוייה…" – בהנחה שנרוויח את אותו השכר עד לפרישה זו תהיה הקצבה. כל מי שיסתכל בדוח יגלה שהקצבה הצפויה רחוקה מאוד מגובה השכר שהוא/היא מרוויחים ובדיוק בגלל זה כדאי להתכונן ולתכנן ובעיקר לנהל את התחום הפנסיוני וחשוב מאוד להתחיל בגיל מוקדם ככל האפשר כדי שתהיה הזדמנות לתקן וגם לתכנן קדימה…
אז מה עכשיו?
- כדאי להתחיל לעשות סדר בבלאגן! לאסוף נתונים, דוחות מקרן הפנסיה, מידע מסוכן הביטוח/יועץ פנסיוני. להבין איפה אתם עומדים. מה יש ולאן אתם שואפים להגיע.
- לעשות תוכנית ולהתחיל לפעול- להוריד דמי ניהול, לבחור מסלולי השקעה מותאמים לטווח ההשקעה
- להתחיל לחסוך!! להרים את הראש, להסתכל אל האופק ולתכנן קדימה ולא רק על הכאן ועכשיו.
אפשר לפתוח חיסכון ייעודי לתקופת הפנסיה בקופת גמל להשקעה לדוגמא/קרן מחכה מדד או בכל דרך אחרת או לתכנן תוכנית לרכישת נכס נדלן שישמש אתכם בתקופת הפנסיה
ואם אתם קוראים את השורות ואומרים לעצמכם-"אני בקושי סוגר את החודש? מה לי ולדירה להשקעה?, "מאיפה אני מביא סכום לחיסכון?"
אז תדעו שהכל אפשרי, כמובן זה תהליך ויש ויתורים בדרך אבל אם מבינים את המשמעות של מה יקרה אם לא נתכנן קדימה זה נותן דרייב לצאת לדרך פיננסית חדשה